Miért tanulunk?

miért tanulunk

Miért tanulunk? Neked mi lenne a válaszod erre a kérdésre?

Azért tanulunk, hogy sikerrel levizsgázzunk? Azért tanulunk, hogy műveltek legyünk? Azért tanulunk, hogy valamit jól tudjunk csinálni?

Egy kis „tesztre” invitálunk téged. Természetesen nem kell leírni, elegendő átgondolni is a válaszokat.

  1. Írj egy példát arra, amikor úgy tanultál valamit, hogy egyáltalán nem állt szándékodban használni a tanult adatokat. (Egy olyan példát írj, amikor tudtad, hogy nem fogod használni azt, amit tanulsz. Azért tanultad, mert muszáj volt.)
  1. Jól megtanultad ezt a dolgot?
  2. Mennyire emlékszel belőle most?
  3. Most írj egy példát arra, amikor azzal a céllal tanultál valamit, hogy az adatokat felhasználd az életedben vagy a munkád során.
  4. Mennyire sikerült elsajátítanod és alkalmaznod ezt?
  5. Hasonlítsd össze a két tárgyra vonatkozó tudásod.

Mik a következtetéseid? :)

A sikeres és eredményes tanulás mindig céllal történik

Méghozzá azzal a céllal, hogy alkalmazzuk a tanultakat a való életben.

Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy alaposan felkészült egy vizsgára, át is ment rajta (akár 5-öst kapott rá), majd kb. másnapra minden kihullott a fejéből.

Ha csupán azért tanulunk, hogy átmenjünk egy vizsgán, akkor bizony nagy eséllyel ez lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy így kínszenvedés, de legalábbis unalmas (céltalan) az egész tevékenység.

De nézzük meg a másik oldalt.

Biztosan történt már veled olyan, hogy valamilyen azonnal használható információt kerestél a neten. Pl. egy jó receptet vagy egy videót arról, hogyan kell valamit megjavítani. Esetleg egyéb praktikákat.

Tehát a valódi tanulás azért történik, hogy információt, tudást gyűjtsünk azért, hogy valamit meg tudjuk csinálni, hogy a tudást alkalmazni tudjuk. Anélkül az egész igazán felesleges tevékenység.

Ezért is lenne nagyon fontos, hogy minden szaktanár már a legelső órán alaposan letisztázza, hogy valójában mire is jó az a tantárgy, amelyet tanítani igyekszik.

Miért tanul az ember?

Amíg ezt nem tisztázza, nem képes a tanulást értelmes tevékenységgé tenni.

Vannak olyan tanulók, akik elvégeznek egy tanfolyamot, de a végén semmi hasznát sem tudják venni a tanultaknak. Ennek valójában az az oka, hogy a tanfolyamot csak azért tanulta, hogy levizsgázzon; nem azért tanulta, hogy annak az adatait alkalmazza.

Ezért sikertelenek az ilyen emberek a gyakorlatban azután, hogy elvégezték tanulmányaikat.

Ahelyett, hogy azt fontolgatnánk. „Lesz ez a vizsgán?”, sokkal jobban tesszük, ha a következő kérdést tesszük fel magunknak: „Hogyan tudom ezt az anyagot alkalmazni?, vagy „Hogyan tudom én ezt tényleg használni?”

(L. Ron Hubbard: A tanulás alapvető kézikönyve)

Ismerd meg tanulási módszertanunkat!»

Barátsággal,
Alkalmazott Oktatástan

Oszd meg!