30 éves az Alkalmazott Oktatástan Európa

Alkalmazott Oktatástan Európa

Idén lett 30 éves az európai Alkalmazott Oktatástan (APS)! Kiváló vezetője Ole Hemmingsholt és felesége Hanne Hemmingsholt vezeti a kezdet kezdetétől a szervezetet. Így óriási tapasztalattal rendelkeznek abban, hogyan kell felépíteni és menedzsmentet biztosítani oktatási csoportoknak.

A Koppenhágában működő általános iskolákat maga Ole alapította és vezette is, még a kezdeti időszakban. Hanne pedig PR feladatokat látott el. A kezdeti időszakban erre nagy szükség is volt, mert ők sem kerülték el a támadásokat. Láttunk néhány videót, amelyben Hanne csodálatosan kiállt a jogaikért, vagy egy iskoláért, és mindig győzedelmeskedett.

Segítség a magyarországi elindulásnál

Amikor 1996-ban elkezdtem felépíteni Magyarországon az Alkalmazott Oktatástant, én is Olétól kaptam segítséget mindenben. Ő volt életem legelső főnöke, és mint felettestől, mint embertől is rengeteget tanultam tőle. Elképesztő kedvességgel kezelt minden területet, és hatalmas türelme volt. Soha nem láttam, hogy bármikor, bármilyen probléma hatására kijött volna a sodrából.

Hanne is sokszor jött Magyarországra, és tőle megtanultam, hogyan lehet az ember éber, és mindig kész arra, hogy visszavágjon, ha igaztalan támadások érik. Hanne tanított meg arra is, hogy bármilyen nehéznek tűnik egy helyzet, bármilyen elkeserítő is, mindig kalandnak fogjam fel.

Akkoriban sok kalandot éltem át vele, és ez egy győztes helyzetet teremtett.

A konferencia

Gaján Évával, az Alkalmazott Oktatástan Magyarország elnökével utaztunk Malmö-be, a konferencia helyszínére.

Malmö mellett egy pici faluban, hatalmas térrel körülvéve, a nyugalom szigete az európai Alkalmazott Oktatástan kúriája. Ez egy aranyos, nagyobbacska kétszárnyú épület, melyben az APS irodái, tárgyalói és 5 vendégszoba is található, hogy a külföldről érkezőket is napokra fogadhassa.

Mivel itt volt a szállásunk is, alkalmunk nyílt inspiráló beszélgetésekre az orosz, cseh és ukrán vezetőkkel is. Magán az ünnepségen még képviselték magukat a svéd, dán, olasz és német csoportok is.

Személyesen ismertem meg a cseh Eva-t, aki az ESL (Angol mint második nyelv) iskolákat alapította meg Európa több országában. Neki a nemzetközi APS által elfogadott anyagai vannak az angol nyelv oktatásához, és ezt eladhatja akár Amerikában is. Legújabb csoportját Brazíliában nyitotta meg az nemzetközi APS segítségével.

Most találkoztam először az orosz Mariával és Olgával, akik alá nyelviskolák és tanulócsoportok is tartoznak. Ők menedzselik a LOGOS nevű tanulócsoportot, ami ukrán alapítású, viszont annyira sikeres, hogy már két általános képzést adó iskola nőtt ki belőle, amik állami elfogadtatással bírnak.

A LOGOS iskola utáni tevékenységeket ad diákoknak, főként korrepetálás a fő tevékenységük, de minden képzést szolgáltatnak, ami az APS égisze alatt megtalálható (tanulásmódszertan a diákoknak, szülőknek és egyéb tanfolyamok).

Hasonlóan működik Szlovákiában és Csehországban a BASIC, ami szintén iskola utáni tevékenységeket szervez, és ennek is akkora sikere volt, hogy már egy általános iskola is működik ez alapján.

Egy sikeres modell

Azt láttam egy sikeres működésnek több országban, hogy egy korrepetitor elindult, sikerre vitte a tevékenységét, csoportot alakított. Ezután maga mellé vett más korrepetitorokat, majd nagyra nőve először tanulócsoport lett belőle, majd iskolává nőtte ki magát.

Mind a BASIC, mind a LOGOS olyan képzési anyagokkal bír, melyek nemzetközileg elfogadottak, és világszerte tudnak terjeszkedni a nemzetközi APS segítségével.

Büszkék vagyunk nyelviskoláinkra is, akik a világon teljesen egyedülálló módon ellenőrzőlapokról1 tanítják az angolt. Ez is ámulatba ejtő, de főként az, ahogyan működik! Az ellenőrzőlapokkal működő nyelvoktatásé a jövő, én úgy látom. Hatékony, nem időhöz kötött, és maximálisan kihasználja a tanulási technológia lehetőségeit.

Magán az ünnepségen megismertük az APS Európa 30 éves történetét, és az európai tevékenységeket.

Minden olyan csoporttag, aki az elmúlt évtizedek alatt kiemelkedő hozzájárulást nyújtott az oktatás területén, elismerést kapott Olétól és Hannétól.

Mi is büszkén vettük át a díjat, amit ezúton is köszönünk az APS Európának, és nem utolsó sorban saját tagjainknak, akik között nem egy csoport van, aki 20 éve kitartóan az oktatási reformokon dolgozik!

Henczel Edit
Alkalmazott Oktatástan

 

1ellenőrzőlap: azoknak az anyagoknak és gyakorlati feladatoknak a listája, amelyek egy adott tárgy elsajátításához szükségesek, pontos sorrendben felépítve . Ez önálló tanulást és egyéni haladást tesz lehetővé.

Oszd meg!