Elveszett technológiák?

A cím kissé misztikusnak vagy sci-fisnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az, sőt egészen mindennapi.

A napokban egyik kolléganőnk mesélte, hogy a fia azt tervezi, hogy megtanulja a gazdálkodást (baromfitartást) a nagypapától. Az idős ember gyakorlatilag fél életében ezzel foglalkozott, és hatalmas tapasztalatot és szaktudást halmozott fel.

Az anyuka nagyon örül neki, hogy fia ezt a döntést hozta, és ráadásul teljesen magától. Itt most nem arról akarunk beszélni, hogy a mai rohanó világban, ahol az élelmiszer egyre rosszabb és egészségtelenebb, milyen értékes, ha valaki ért ahhoz, hogy úgymond bio környezetben tudjon élelmiszert „előállítani”. Hanem arról, hogy miként is veszhet el egy tudás, egy technológia.

Ha a nagyszülők meghalnak, az ő tudásuk – hacsak nem adták át azt a következő generációnak –, nagy valószínűséggel teljesen elveszik. Nem jellemző ugyanis, hogy nagyszüleink teljes dokumentációt készítettek, fotókkal alátámasztva arról, amihez jól értettek – példánkban a baromfitartásról.

Persze, vannak tananyagok, amelyek elérhetők, de sokszor hétköznapi emberek is olyan tudás birtokában lehetnek, amelyek bár értékesek lennének az utókornak, semmilyen formában nem maradtak meg.

Hogyan veszhet el egy tudás?

Nem használják, mert elavul, illetve már nincs is rá szükség. Ez esetben nem nagy gond, ha elveszik, mivel már nem aktuális, már kevéssé vagy egyáltalán nem értékes.

Nem tanulja meg senki, de nem azért, mert elavult, hanem mert már nem „divat”, nem menő.

Nem tanulja meg senki, vagy nem kellő mélységben, mert nincs idő és lehetőség.

És ami a legfontosabb és egyben leginkább elszomorítóbb: azért nem tanulják meg, mivel nincs rá tanulási módszerük, amivel valóban elsajátíthatnák.

Vajon mennyi ténylegesen értékes tudás veszik el azért, mert túl kevés az a diák vagy felnőtt, aki képes lenne arra, hogy megértse és megtanulja?

Sajnos, mivel a jelen oktatásunk olyan, amilyen, és már számtalan gyermeknek az olvasás önmagában is nehéz, egyre több tudásanyag fog egyszerűen csak azért elveszni, mert az emberek egyre kevésbé képesek a tanulásra!

És mivel egyre kevésbé képesek tanulni, egyre kevesebb a sikerélményük, így a motivációjuk is egyre kisebb és kisebb.

Ez pedig egyenes út a civilizációnk és kultúránk hanyatlásához.

De ne fessük ezt a sötét jövőképet, mert van megoldásunk!

Van egy olyan tanulási módszertanunk, amellyel gyakorlatilag bármi elsajátítható.

Tudj meg többet tanulás-módszertani tanfolyamainkról!

Ráadásul ha december 31-éig befizeted a képzési díjat, most 20 százalékos karácsonyi kedvezményben is részesítünk. Ha pedig pedagógus vagy, további 10 százalékot vonunk le a felnőtt tanfolyamaink árából.

Tovább a tanfolyamokhoz»

Oszd meg!