Nem hisztis, csak nem ért valamit

Hisztis diak

Avagy sajátságos tünetek a tanulásnál (1. rész)

Szülőként valószínűleg nem egyszer tapasztaltunk olyan megnyilvánulásokat gyermekünknél, mint idegesség, hirtelen jött fáradtság, felfájás, szemfájás vagy épp „hiszti”.

Esetleg saját magunkon tapasztaltunk már olyat, hogy olvastunk egy anyagot, cikket, könyvet, és egyszerűen idegesek lettünk tőle, esetleg mérgesek, és félredobtuk vagy összetéptük volna? Pedig önmagában az írás tartalma ezt nem indokolta volna.

Nos, ez nem a mi hibánkból vagy a gyermek hibájából vagy személyiségéből adódik, hanem egyszerűen egy-egy tanulási tünet.

Ráadásul meghatározható, hogy az egyes tüneteket pontosan mi okozza.

Nézzük meg azt a bizonyos ideges hisztit.

Azzal sokan egyetértünk, hogy a mai tankönyvek sokszor nem az adott korosztály számára íródtak. Sokszor olyan szavak, kifejezések szerepelnek bennük, amelyeket az a gyermek még nem ért.

Sajnos, a pedagógusok egy része nem igazán fordít kellő figyelmet arra, hogy ezeket az új, a gyermek számára ismeretlen fogalmakat alaposan megmagyarázza. Ha vannak is meghatározások, amelyeket az adott tanár számon is kér, könnyen megesik, hogy nem érthetőek, esetleg további meg nem értéseket, zűrzavarokat adnak a tanulónak.

Ezek nem csak olyan kifejezések, amelyről a gyermeknek fogalma sincs, hanem olyanok is, amelyekről van valami halvány derengése, de nem része még a szókincsének.

Ezek az ismeretlen vagy félig ismeretlen szavak és kifejezések lassítják a felfogást, és különböző mentális tüneteket produkálnak.

A teljesség igénye nélkül melyek lehetnek ezek?

  • „mintha ott sem lenne” érzés: bizonyára előttünk van a kép, ahogyan a diák bámul kifelé az ablakon, vagy elmélázik a legkülönfélébb, oda nem illő dolgokról. Ez nem azért van, mert „rossz”, vagy tiszteletlen, hanem olyan (szak)szavakkal találkozott, amelyeket nem értett. Így elvesztette a fonalat, és a figyelme elkalandozott.
  • kimerültség: amikor a gyermek már órák óta a könyv felett görnyed, és egyre álmosabb és elcsigázottabb.
  • üres a feje: azt valószínűleg már mindannyian tapasztaltuk, hogy elolvasunk egy részt vagy egy oldalt, és valahogy az egész mintha kiesett volna.
  • ideges hisztéria: kontrollálatlan nevetés vagy idegesség. Talán előttünk van egy kép a vihogó diákokról… nos, nagy valószínűséggel tele vannak meg nem értésekkel.

Tanuld meg, hogy az egyes tünetek, mint fejfájás, szemfájás, görnyedtség (amelyet nem indokol testi probléma), szédülés, zavarodottság, „butaság” stb. pontosan milyen tanulási jelenségeknek a tünete!

Végezd el tanulás-módszertani tanfolyamunkat, vagy küldd el gyermeked. A legoptimálisabb, ha ketten együtt jöttök, hiszen ő megérti az alapelveket, és te pedig tudsz neki segíteni.

Tovább a tanfolyamokhoz»

Oszd meg!