Senki ne menjen pedagógusnak?

Egy egészen sajátságos hozzászólás került elénk a minap a Facebookon. Az alaptéma az volt, hogy mennyiben változott meg a szülők véleménye a pedagógusi szakmáról az alapján a 2,5 hónap alapján, amíg zárva voltak az iskolák.

A hozzászólás arról szólt, hogy senki ne menjen pedagógusnak, mert ez a munka alulfizetett, hálátlan és a „legrosszabb döntés karrier szempontjából”. És egyébként a gyerekek egyre neveletlenebbek.

A hozzászólás írójának alapvetően teljesen igaza van. Ha a karriert nézzük, ha az egyes embert nézzük, ha rövidebb időtávot nézünk, valóban tökéletesen igaz az, hogy ma Magyarországon pedagógusnak menni sok nézőpontból nézve sem kifizetődő.

Valóban sokkal célszerűbb egy „menőbb” szakterületet választani, ahol az ember egzisztenciája biztosítva lesz. Ezzel kevesen tudnánk vitatkozni.

DE!

Mi lesz így a gyerekekkel? Mi lesz így a saját jövőnkkel?

Ha engedjük, hogy az iskolákba, óvodákba egyre kevesebb „igazi” pedagógus legyen, ha engedjük, hogy ez a szakma felhíguljon, sőt, egyenesen azt tanácsoljuk, hogy a diákok ne válasszák a pedagógusi szakmát, akkor milyen lesz a jövő?

Sajnos, sokan nem engedhetik meg maguknak azt, hogy gyermekeik magántanulók legyenek vagy olyan magániskolába járjanak, ahol megfelelő szakmai segítséget, igazi törődést kaphatnak, és ahol bátorító (nem pedig stresszelő) közegben tanulhatnak.

Maximálisan megértjük az álláspontját. DE!

Ha ezt a vonalat erősítjük, akkor az ország még erőteljesebben indul el a lejtőn. Kellenek elkötelezett, vérbeli pedagógusok, akik elhivatottak a munkájuk felé. Tény, hogy nem könnyű, ellenben nagyon nehéz. Az is tény, hogy nincs túlfizetve, sem túlzottan megbecsülve (bár ez utóbbit iskolája válogatja).

Viszont menni kell, csinálni kell (a szülőkkel karöltve), hogy átlendüljünk egy olyan ponton, ahol a fiatalok tudnak gondolkodni, felismerik az összefüggéseket, meglátják azt, ami nekik nem jó, minőségi termékeket állítanak elő a munkájuk során, képesek tanulni… és egy jobb világot építeni mindannyiunk számára.

És igen, vannak neveletlen gyermekek, akik megkeserítik a pedagógusok életét. De a gyereknevelésre vannak módszerek, eszközök, amelyekkel megkönnyíthetjük azt.

Az oktatást, tanítást – akár tanfolyamteremben zajlik, akár otthon, akár egy cégben – lehetséges hatékonyabbá tenni.

És a diákoknak is lehetséges olyan alapelveket átadni, amivel ügyesebbek lesznek a tanulásban.

Ne adjuk fel és ne nézzük le a pedagógusi pályát, a feladatokat!

A pedagógus a szülővel karöltve (nem egymás ellen) képesek arra, hogy egy jobb jövőt építsenek a gyerekeiknek és ezáltal saját maguknak.

Keress minket, segítünk»

Szeretettel,
Alkalmazott Oktatástan

Oszd meg!