Én ehhez nem értek és nem is érdekel!

Ez az egyik legveszélyesebb hozzáállás, amelyet az utóbbi időben több alkalommal is halottam, bár volt, hogy némileg árnyaltabb megfogalmazásban.

Jelen világunk folyamatosan fejlődik. Sokfelé beszélnek már egy újabb, szám szerint a negyedik ipari forradalomról, ami ha nem is a szó szerint vett robotokról, de a nagyon komoly automatizálásról fog szólni, ahol az emberi erőforrás nagy része ki lesz véve a termelési folyamatokból.

Bárki könnyedén észreveheti azt, hogy a ma élő gyerekek és a nagyszüleik, de már a szüleik között is hatalmas a különbség. És ez csak tovább fog nőni az elkövetkező évtizedek során.

Egy ma élő gyermek már „tablettel a kezében” születik. Lehet arról beszélni, hogy ez jó vagy sem, mindenesetre tény, hogy ma már olyan technológiáink vannak, amelyeknek egy generációval korábban még a gondolata sem volt meg az átlagember számára. Ma meg már ott van majdnem minden háztartásban.

Akár azt nézzük, hogy a mai gyerekeknek jövőt kell mutatnunk, akár azt nézzük, hogy magunk számára milyen jövőt tudunk biztosítani, egy biztos: a folyamatos fejlődés és folyamatos tanulás immár létfontosságú vált mindannyiunk számára.

Ma már gyermekeink képesek olyan gyorsan lehagyni minket, hogy még csak pislogni sem tudunk.

Mi tehát a tanulság?

  • El kell fogadnunk, hogy a világ gyorsan fejlődik, és ha nem is építünk be mindent a saját életünkbe, lépést kell tudnunk tartani ezzel a fejlődéssel.
  • Folyamatosan tanulnunk kell új és új dolgokat.
  • Képesnek kell lennünk hatékonyan tanulni.

A folyamatos tanulás képessége immár nem csak előny, hanem szükségszerű, létfontosságú.

Ahhoz, hogy sikerrel és hatékonyan tanuljunk akár mi, akár gyermekünk, ismernünk kell egy valóban működőképes tanulási módszert.

Azt már tudjuk, hogy a magolás nem tanulás. Magolással át tudunk jutni egy vizsgán (ami valójában a vizsga hibája, mert nem a valódi megértést és az alkalmazási képességet vizsgálja, hanem a rövidtávú memóriát), de az életben az így megjegyzett adatokat nem igazán fogjuk tudni hasznosítani.

Nagyon fontossá vált, hogy a tanulás valódi megértést és igazi tudást hozzon magával.

Mik egy jó képzés ismérvei?

Egy jó képzés először is valóban megérteti az adott tárgyat illetve tananyagot. Ezek után gyakorlatias is, és megtanít arra, hogyan használd fel azt a gyakorlati életben. Mindemellett megfelelő fokozatossággal van felépítve, és nem engedi, hogy úgy menjen tovább egy tanuló, hogy nem értette meg a korábbi lépést, a korábbi részeket, és nem csapong az egyes szintek között. És mivel a végcélja egy valódi megértés, így egyéni tempót enged meg, hiszen nem vagyunk egyformák, és nem ugyanonnan indulunk.

Ismerj meg egy valóban működőképes tanulási módszertant!

Gyere el tanfolyamainkra!

További információk és részletek»

Kérdésed van? Egyedi megoldásra lenne szükséged? Keress minket!

Alkalmazott Oktatástan Magyarország
Telekesi Edit
70/627-5516

telekesi.edit@apshun.hu

Oszd meg!