Több sikerélményt az iskolában!
Alkalmazott Oktatástan
Magyarország
Több sikerélményt az iskolában!

Alkalmazott Oktatástan Magyarország

E-mail:
erdeklodes@apshun.hu

Telefon:
+36-1-469-6517
+36-70-601-8002
+36-70-677-0585

Adatkezelési tájékoztató

Tanítsd meg tanulni

7 éves kor után mindenki bekerül az iskolapadok közé, hogy aztán minimum 10, néha 17-19 évig is ott maradjon. Ezalatt az idő alatt a fő feladat, hogy tanuljunk. Jól tanuljunk. Ha nem jól tesszük, akkor jönnek a rossz jegyek, szidás, szorongás és sorolhatnám még.

Igen ám, de hogyan tanuljunk jól?

Aki nem tud jól tanulni, az mit tegyen?

Honnan ismerhetné egy gyermek a tanulás módszerét, ha erre soha senki nem tanította meg?

És a pedagógus honnan tudná, hogy ezt hogy tanítsa meg? Hiszen őt sem tanította erre senki!

A TANÍTSD MEG TANULNI projektünk épp azért jött létre, hogy ezt a hiányosságot pótoljuk, segítsünk a gyermekeknek a pedagógusok által.

A projekt menete:

A projektben először a tanárokat képezzük ki. Egyrészt magát a módszertant ismertetjük meg velük, másrészt azt, hogy hogyan tudják a módszert hatékonyan átadni a tanulónak.htm1

A következő lépésben a pedagógusok a “Tanári kézikönyv” segítségével egyszerre teljes osztályokat tanítanak meg tanulni a “Hogyan tanuld meg” című, kifejezetten gyerekeknek készült módszertani könyv alapján.

A tanulási módszer átadása során a tanulásról a pedagógusnak és a tanulóknak közös elképzelése alakul ki. Ennek a közös elgondolásnak a hozadéka az is, hogy jobban megértik egymást, könnyebb lesz a közös munka, hatékonyabb az eredmények elérése. Ha ezután ütköznek a diákok tanulási akadályba, a közös felismerés, hogy ez egy akadály, ennek megértése és az elsajátított tudás, hogy ezt már kezelni is tudják, mindenképpen magabiztosságot és több sikerélményt ad a diáknak és tanárnak egyaránt. Abban az esetben is, ha még nem is tökéletesen magabiztosak minden esetben a módszertan önálló alkalmazásában. Így örömtelibbé válik a tanulás folyamata minden résztvevő számára.

A projektet leteszteltük iskolákban, és a kiképzett tanárok egy osztály megtanítása után visszajelezték, hogy érdemes volt belevágni. A tanulóikkal jobban tudnak azóta együtt dolgozni, a diákok nagyobb felelősséget tudnak vállalni a saját tanulásukért.

A projekt ára: 300.000 Ft + ÁFA

Ez tartalmazza 1-8 pedagógus kb. 30 órás kiképzését, 1 db Tanári kézikönyvet és 30 db “Hogyan tanuld meg” könyvet a diákok számára.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képzés után a kiképzett tanár(ok) bármennyi osztályt ingyen meg tudnak tanítani tanulni iskolájukban, hiszen innentől kezdve minden a rendelkezésükre áll hozzá.

Pedagógusi visszajelzés:

„A tanfolyam során a gyerekek aktivitása nem csökkent. Motiváltságuk, figyelmük egyre tartósabbá vált az idő múlásával. Felfogóképességük, szóbeli kifejezőképességük folyamatosan fejlődött. Meglátták a tanulás lényegét. Egyre ügyesebben, világosabban tudták elmondani gondolataikat. Sokat javult a beszédfegyelmük is. Türelmesen, érdeklődően hallgatták egymást. Örömmel dolgoztak párokban, csoportokban, amikor egymásnak segíthettek.

Határozottan javasolnám más pedagógusoknak is a használatát, mert tudatosítja a gyerekekben a tanulás buktatóit, s azt is, hogy ezek a dolgok felismerve kezelhetőek, és megváltoztatja a tanuláshoz való viszonyt. Nem félnek a gyerekek attól, ha első hallásra nem értenek valamit. Nagyon komoly problémának tartom, hogy a gyerekek szövegértése alig éri el a megfelelő szintet.  Alapvető szavak, kifejezések jelentésével nincsenek tisztában. A tanuláshoz való viszonyuk is ennek megfelelően megromlik. A sok kudarc elkedvetleníti a diákokat. Nem lelik örömüket a tudás megszerzésében, hiszen ez számukra lehetetlen feladatnak tűnik. A tanulás  számukra csak egy szükséges rossz. Ezzel a módszerrel hatékonyan és célirányosan lehetne fejleszteni tanulóinkat.
(Dr, H.-né L. Gabriella és D. Ágnes – tanítók , 10 évesekkel dolgoztak)

Amennyiben további információt szeretne kapni a projekttel kapcsolatban, keressen minket!

Gaján Éva
70-619-7982
erdeklodes@apshun.hu

Copyright © 2010. Alkalmazott Oktatástan Magyarország. Az Alkalmazott Oktatástan Magyarország egy nonprofit társadalomjobbító csoport. Applied Scholastics és az Applied Scholastics logo védjegy, mely az Association for Better Living and Education International tulajdonában van, használata annak engedélyével történik.